Klassiska knäck
Antal portioner: 50
Tillagningstid: 1,5 timme
Ingredienser:
- 1 dl Strösocker
- 1 dl Ljus sirap
- 1 dl Vispgrädde
- 0,5 dl Hasselnötter
Beskrivning:
En jul utan knäck är ingen riktig jul. Ett klassiskt recept på en klassisk julgodis.
Tillagning:
Börja med att blanda alla ingredienser förutom hasselnötterna i en kastrull (gärna tjockbottnad, annars bränner det fast lätt).
Koka upp under lite omröring. När det börjar koka så sänk värmen, men inte för mycket, det ska fortfarande koka. Detta är det svåra med knäck. Du vill sänka så mycket som möjligt för att undvika att det bränner fast, men samtidigt måste det fortsätta koka.
Koka till knäcksmeten blir seg, vilket kan ta 25-40 minuter. Ett bra tips är att använda en termometer för att se att knäcken är klar, vilket den är när den visar 123 grader celsius.
När smeten är klar så fördela den i små formar och låt de stelna.
God jul!
Inskickat av: Lisa, Halmstad
Strösocker Ljus sirap Vispgrädde Hasselnötter
Zavijača med applen/ost (Serbisk pita)
Det här är ett recept på bästa pitan med äpple eller ost jag smakat, och det är ett antal eftersom min släkt är från Serbien. Det här receptet tillägnar jag Ksenija som kommer från en serbisk by i Kroatien. Det är anpassat till produkter tillgängliga i svenska butiker. Läs recept
linssoppa
Enkelt, går snabbt och GOTT! Läs recept
Italiensk kyckling gratäng med tryffel och parmesan
Härliga italienska smaker i mycket smakrik kombination. Detta var ett experiment i mitt kök som visade sig vara en riktigt hit på tallriken. Läs recept
Kasper's avokadomacka!
ja det är då inget för den som räknar kalorier och sånt... utan för den som vill ha en fet macka men ändå är "nyttig" med avokado! nåt sånt... Läs recept
Thai/svensk pastasås
En super god pastasås med lite sting av thailänsk mat. Lagomstarkt. Läs recept