Köksredskap

Idag finns det en riklig tillgång av olika sorters köksredskap för det moderna hushållet. I och med ny teknologi har många förbättrats under åren och en hel del nya har tillkommit. Inte minst nya typer av matberedare (eller matlagningsassistenter) har tillkommit under senare år och är idag ett självklart köksredskap för många hushåll. Dagens matberedare får allt fler funktioner och kan därför underlätta inom flera områden av matlagningen. De flesta matberedare kan skiva, hacka, riva och blanda dina matvaror.

Alla typer av köksredskap har inte genomgått lika stor utveckling som matberedare. Ett exempel är matlagningskärl. Även om materialet till olika matlagningskärl har förbättras så är grundfunktionaliteten den samma för de olika typerna av matlagningskärl. Det finns dock olika variationer av matlagningskärl där grundfunktionaliteten är densamma men de används i olika sammanhang. Grundfunktionaliteten för en stekpana är stekning men beroende på vad du tillagar kan det vara mer lämplig att använda en wok eller traktörpanna.

Woken (eller wokpanna) kommer ursprungligen från asien och ska helst användas över eld så att hela wokpannan värms upp. Ett kännetecken för en wok är dess höga kanter som används för att flytta upp de ingredienser som är klara och på så sätt bibehålla värmen. En annan typ av stekpanna är traktörpanna. En traktörpanna har en kant på 5-7 cm. Denna kant gör att det även går att använda pannan för kokning.

Ett annat viktigt köksredskap är kniven. För de flesta kockar räcker det inte med en kniv. De vanligaste typerna av knivar är köttkniv, filékniv och brödkniv. Kvaliteten på knivarna kan i regel skilja sig åt ganska mycket. Det egenskaper som är grundläggande för en bra kniv är framför allt materialet den är tillverkad av. Detta bestämmer i sin tur hur vass den kan bli och vilken hållbarhet den har.