GI

Många är kanske av uppfattningen att GI-mat är tråkig och att det är svårt att vara kreativ när man följer en diet enligt GI. Men så är inte fallet! Äter man enligt GI-metoden finns det oändligt många recept och maträtter man kan tillaga. Det är snarare enklare att unna sig något gott, än om man följer en vanlig lågkaloridiet. Då livsmedel som ägg, smör och ost är tillåtna, finns det mycket goda maträtter man kan kunna sig själv.

För att göra det hela lite enklare för dig som kör GI följer det nedanför olika exempel på vad man kan äta till frukost, lunch och middag. Tips på bra mellanmål följer även. Välj de måltider du känner matchar dina mål och den eventuella fasen du befinner dig i. Befinner du dig i rivstarten är du säkert medveten om att det är vissa livsmedel man bör undvika. Tränar du däremot en hel del, vet du säkert också att man kan unna sig mer kolhydrater, men alltid av de goda slaget.

GI-frukost:
Omelett på 3 ägg med valfri fyllning (ex. ost, skinka, tomat)
Äggröra på 3 ägg med tomater
Naturell yoghurt med nötter
GI-lunch:
Fetaostsallad med gurka, tomat, oliver, olivolja
Köttbit med hemmagjord bearnaisesås
Kycklingfilé med rostade grönsaker
GI-middag:
Samma som lunch, men bör innehålla mer fett och protein
GI-mellanmål:
Keso med blandade bär
1 kokt ägg
grönsaksstavar med dipp
proteinshake

Tränar du mycket kan man vid både lunch och middag lägga till bra kolhydratkällor som exempelvis bulgur, quinoa eller fullkornsris. Eller varför inte lägga till en grov skiva bröd till frukosten? Om man inte följer en strikt GI-diet kan man även använda sig av olika typer av mjöl i sina GI recept. Sojamjöl och dinkelmjöl är bra om man vill baka ett eget nyttigt bröd. Då får man i sig kolhydrater, men endast de av den goda varianten.