Vin

Vin är en alkoholhaltig dryck som funnits i urminnes tider och forskning visar på att denna dryck tillverkats i över 8000 år. Ordet vin kommer från början ifrån ett urgermanskt språk, och då kallades denna dryck för "winam", som för övrigt härstammar ur latinets "vinum".

Redan under Antiken så drack man vin, och man har hittat arkeologiska fynd som visar att det fanns både vinodlingar och färdiga viner. Redan då fanns det olika druvor som man skiljde på vid tillverklig av vinet. Det är i Mykene i Grekland som man funnit de äldsta arkeologiska fynden från vinodlingarna, och man har även funnit skrifter där Homeros beskriver att vinet är hjältarnas dryck.

Vin är främst gjort på vindruvor och jäst, och vanligtvis så har det en alkoholhalt på 8-10 procent. Förutom att detta är en väldigt uppskattad måltidsdryck, så förekommer den även vid särskilda och festliga tillställningar. Men, i dagens samhälle så dricker man även vin för att uppnå ett berusande tillstånd.

Som de flesta vet så finns det olika typer av viner, och många av dessa skiljer sig markant ifrån varandra. Det är troligtvis på grund av detta som just vin har blivit så mycket mer än bara en dryck. I dag är det många som har vin som ett intresse, vars mål är att lära sig allt från olika typer av druvor till vilka vingårdar som är mest ansedda.

På grund av detta så finns det en hel del böcker och tidskrifter om denna dryck, och i många fall så har tidningarna egna journalister som är specialiserade på området. I dag har Internet även blivit en ny kanal som bidrar med det senaste om vin, och nu kan man till och med handla vin på nätet.

En favoritsysselsättning för dem som är intresserade av vin är framförallt att gå på vinprovningar av olika slag. Det brukar innebära att man åker ut till en vingård och provsmakar på olika typer av viner. Det hör inte heller till ovanligheterna att man åker på särskilda vinresor, där man besöker olika vingårdar under hela sin vistelse.