Bagels
Antal portioner: 12
Tillagningstid: 1 1/2 timme
Ingredienser:
- 3 1/2 dl Vatten
- 1 påse Torkad jäst
- 1/2 dl Socker
- 1/2 msk Salt
- 8 dl Vetemjöl
- 1 msk Smör
- 2 liter Kokande vatten
- 1/2 msk Salt
- 1 Uppvispad äggvita
- 2 msk Sesamfrö
Beskrivning:
Amerikanerna äter ofta dessa bröd till frukost. Detta lite sega bröd liknar vårt svenska kubbröd som också kokas. Ett tips kan vara att dela och rosta bagels för att få dem krispigare.
Tillagning:
Värm vattnet till 45 grader. Blanda jästen, sockret och det varma vattnet (3 1/2 dl). Låt stå i 3 minuter.
Blanda saltet och 4 dl av mjölet och rör ner i jästblandningen. Tillsätt resterande mängd av mjölet.
Ta upp degen på bakbord och knåda i fem minuter. Tillsätt mer mjöl om degen fastnar på bordet. Degen skall vara fast.
Smörj en skål med smör och lägg degen att jäsa däri. Täck över och låt den jäsa till dubbel storlek vilket tar cirka 30-40 minuter.
Koka upp vattnet (2 liter) och tillsätt saltet. Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i 12 bitar. Forma varje bit till en boll. Låt vila i cirka 4 minuter.
Tryck ut ett hål med tummen i degbollen och dra isär till ett hål. Degen skall formas till en krans. Lägg ner kransarna på en handduk, täck över och låt vila i 10 minuter.
Lägg ner 2-3 bagels i taget i det kokande vattnet. Låt dem koka i 45 sekunder. Vänd dem en gång under kokningen. Låt dem droppa av och lägg dem på smörade bakplåtspapper.
Pensla med den uppvispade äggvitan och strö över fröna.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de är ljusbruna. Låt dem kallna på galler.
Inskickat av: John, Lysekil
Vatten Torkad jäst Socker Salt Vetemjöl Smör Kokande vatten Salt Uppvispad äggvita Sesamfrö
Zavijača med applen/ost (Serbisk pita)
Det här är ett recept på bästa pitan med äpple eller ost jag smakat, och det är ett antal eftersom min släkt är från Serbien. Det här receptet tillägnar jag Ksenija som kommer från en serbisk by i Kroatien. Det är anpassat till produkter tillgängliga i svenska butiker. Läs recept
linssoppa
Enkelt, går snabbt och GOTT! Läs recept
Italiensk kyckling gratäng med tryffel och parmesan
Härliga italienska smaker i mycket smakrik kombination. Detta var ett experiment i mitt kök som visade sig vara en riktigt hit på tallriken. Läs recept
Kasper's avokadomacka!
ja det är då inget för den som räknar kalorier och sånt... utan för den som vill ha en fet macka men ändå är "nyttig" med avokado! nåt sånt... Läs recept
Thai/svensk pastasås
En super god pastasås med lite sting av thailänsk mat. Lagomstarkt. Läs recept