GI Recept

Många som vet vad GI är har en särskild uppfattning om vad man får och inte får äta. Många tror att äter man enligt GI äter man ungefär som man gör om man följer Atkinsdieten. Och visst stämmer det till en viss del.

Följer man Atkinsdieten så är alla typ av kolhydrater förbjudna, då får man endast äta 20gram om dagen. Och ni som kan mycket om näringslära vet att det är ytterst lite. Man kan inte ens äta fritt av grönsakerna, och var enda liten kolhydrat måste tas med i beräkningen.

Man får max äta en halv avokado och en halv tomat om dagen. Stärkelserika grönsaker som växer under jorden, exempelvis morötter och palsternacka, får man ät ytterst lite av. Grönsallad tillåts mest, men även grönsaker som gurka, champinjoner och paprika. Vissa typer av ostar är tillåtna, men inte keso. Intaget av ost är också begränsat till ett visst antal gram per dag. Protein, alltså olika typer av kött, kyckling och fisk är tillåtet i en obegränsad mängd.

Man kan alltså säga att GI-metoden härstammar ur Atkinsdieten, men det är en lättsammare variant. GI handlar också om att undvika kolhydrater och i vissa fall helt utesluta. Men främst handlar det om vilken typ av kolhydrat du sätter i dig.

Idag erbjuder både restauranger och butiker bra rätter och livsmedel med lågt GI. Det finns mycket man kan tänka på när man handlar mat i butiken. Ska du laga GI-recept där hemma bör du exempelvis tänka på att köpa fullkornsprodukter istället för vanliga. Dessa har i regel alltid lägre GI än vanliga livsmedel. Detta gäller främst pasta, ris, flingor och bröd.

Om du ska laga efterrätter finns det många olika GI recept att välja mellan. Man kan göra både glass, chokladkaka och tårta som har lågt GI. Möjligheterna att laga bra GI recept som är goda är alltså många och det gäller bara att hitta rätt i GI-djungeln.