Fläskfilé- och chorizospett
Antal portioner: 4
Tillagningstid: 40 minuter
Ingredienser:
- 675 g Bondbönor
- lite Salt
- 10 msk Olivolja
- 150 g Serranoskinka
- 4 Vitlöksklyftor
- 120 ml Hönsbuljong
- 2 st a 350-400 g Fläskfiléer
- 2 x 2,5 cm tjocka skivor fullkornsbröd
- 8 skivor chorizo, delad på hälften Chorizo
- 1/4 tsk chilipulver
- 1 tsk färsk och hackad Salvia
- 4 msk färsk, hackad Mynta
- lite nymald Svartpeppar
Beskrivning:
På iberiska halvön steker man vanligtvis chorizon och serverar den ihop med ett frasigt bröd. I detta recept föreslår jag ett fullkornsbröd i kuber som får suga åt sig marinaden och oljan som smälter ut från chorizon under grillningen.
Tillagning:
1. Lägg fyra träspett i blöt i 30 minuter. Lägg under tiden ner bondbönorna i en kastrull med kokande saltat vatten, koka upp igen och koka i 1–2 minuter. Häll av vattnet och skölj av bönorna under kallt rinnande vatten.
2. Värm 4 msk livolja i en stekpanna och tillsätt serranoskinkan, vitlöken och bönorna. Tillsätt buljongen och koka under lock i 20-25 minuter på svag värme tills bönorna är mycket mjuka.
3. Skär bort överflödigt fett och hinnor från fläskfiléerna. Skär köttet i 2,5 cm stora kuber så att du får totalt 20 st. Skär brödet i 20 något mindre kuber.
4. Trä upp fläskkött, bröd och chorizokorven på spetten så att varje spett har 5 bitar fläskkött, 5 brödbitar och 4 halva skivor chorizo. Blanda resten av oljan (6 msk) med chilipulver, salvia och mycket salt och peppar och pensla blandningen över spetten.
5. Grilla spetten på medelvärme i 8–10 minuter tills köttet blir genomstekt. Vänd en gång under grillningen och pensla med lite mer chiliolja.
6. Rör ner myntan i de varma bondbönorna. Lägg upp bönorna och skinkan på ett serveringsfat, lägg spetten ovanpå och servera. Smaklig måltid.
Inskickat av: Lotta, Halmstad
Bondbönor Salt Olivolja Serranoskinka Vitlöksklyftor Hönsbuljong Fläskfiléer fullkornsbröd Chorizo chilipulver Salvia Mynta Svartpeppar
Zavijača med applen/ost (Serbisk pita)
Det här är ett recept på bästa pitan med äpple eller ost jag smakat, och det är ett antal eftersom min släkt är från Serbien. Det här receptet tillägnar jag Ksenija som kommer från en serbisk by i Kroatien. Det är anpassat till produkter tillgängliga i svenska butiker. Läs recept
linssoppa
Enkelt, går snabbt och GOTT! Läs recept
Italiensk kyckling gratäng med tryffel och parmesan
Härliga italienska smaker i mycket smakrik kombination. Detta var ett experiment i mitt kök som visade sig vara en riktigt hit på tallriken. Läs recept
Kasper's avokadomacka!
ja det är då inget för den som räknar kalorier och sånt... utan för den som vill ha en fet macka men ändå är "nyttig" med avokado! nåt sånt... Läs recept
Thai/svensk pastasås
En super god pastasås med lite sting av thailänsk mat. Lagomstarkt. Läs recept