Vörtbröd

Antal portioner: 4

Tillagningstid: 2,5 timme

Ingredienser:

  • 4 dl Svagdricka eller porter
  • 5 dl Rågmjöl
  • 4 st Pomeransskal (hela)
  • 75 gram Margarin eller smör
  • 5 dl Mjölk
  • 75 gram Jäst
  • 2 dl Brödsirap (mörk)
  • 1/2 msk Salt
  • 1 dl Russin
  • 2 tsk Sirap
  • 1 dl Vatten
  • 1 1/2 liter Lantbrödsmjöl, ljust

Beskrivning:
Vörtbröd är julbrödet framför alla. Brödet får sin speciella smak av svagdricka eller porter.

Tillagning:
Värm svagdrickan eller portern till cirka 70 grader och häll den genast över rågmjölet i en degbunke. Rör till en slät deg. Täck med plastfolie. Låt degen stå i rumstemperatur till nästa dag.
Koka pomeransskalen mjuka i vatten. Skär bort det vita och hacka skalen fint.
Smält matfettet i en kastrull, häll på mjölken och värm blandningen till fingervärme, 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet. Häll jästen och resten av degspadet i bunken med den skållade rågmjölsdegen. Tillsätt sirap, salt, eventuellt russin och pomeransskal. Blanda väl och arbeta sedan i vetemjölet med maskin eller för hand till en fast deg. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med resten av mjölet. Dela den i fyra delar. Rulla var del till en slät längd som passar på tvären i en smord långpanna (30x40 cm). Pensla lite smält matfett eller olja utefter brödens långsidor så går det sedan lätt att bryta isär bröden efter gräddningen. Nagga dem med en gaffel. Jäs under bakduk till nästan dubbla storleken, cirka 30 minuter.
Grädda på galler på bottnen av ugnen i 200 graders ugnsvärme i cirka en timme. Pensla bröden strax innan de är färdiga med lite sirap utrörd i lite hett vatten. Låt svalna på galler under bakduk.

Inskickat av: Moa, Kristianstad

Bröd

Svagdricka eller porter Rågmjöl Pomeransskal (hela) Margarin eller smör Mjölk Jäst Brödsirap (mörk) Salt Russin Sirap Vatten Lantbrödsmjöl, ljust


Zavijača med applen/ost (Serbisk pita)

Det här är ett recept på bästa pitan med äpple eller ost jag smakat, och det är ett antal eftersom min släkt är från Serbien. Det här receptet tillägnar jag Ksenija som kommer från en serbisk by i Kroatien. Det är anpassat till produkter tillgängliga i svenska butiker. Läs recept

linssoppa

Enkelt, går snabbt och GOTT! Läs recept

Italiensk kyckling gratäng med tryffel och parmesan

Härliga italienska smaker i mycket smakrik kombination. Detta var ett experiment i mitt kök som visade sig vara en riktigt hit på tallriken. Läs recept

Kasper's avokadomacka!

ja det är då inget för den som räknar kalorier och sånt... utan för den som vill ha en fet macka men ändå är "nyttig" med avokado! nåt sånt... Läs recept

Thai/svensk pastasås

En super god pastasås med lite sting av thailänsk mat. Lagomstarkt. Läs recept