Spanakopitta

Antal portioner: 4

Tillagningstid: 1 timme

Ingredienser:

  • 500 gram färsk Spenat
  • 1 Gul lök (hackad)
  • 2 tsk Olja
  • 1 knippa Salladslök (finhackad)
  • 1 liten knippa Persilja (finhackad)
  • 1 liten knippa Dill (finklippt)
  • 1 krm Muskot
  • 100 gram Mjukost
  • 100 gram Keso
  • 8 ark Filodeg
  • Lite Salt
  • Lite Nymald svartpeppar

Beskrivning:
Spanakopitta är en grekisk spenatpaj som är mycket populär över hela medelhavsområdet.

Tillagning:
Värm ugnen till 175 grader. Skölj färsk spenat och förväll den i en kastrull på svag värme i cirka 4 minuter. Låt spenaten rinna av i en sil, pressa gärna ut vätskan med en träsked. Lägg spenaten i en skål.
Fräs löken mjuk i oljan i en kastrull på svag värme. Tillsätt salladslöken och låt fräsa ett par minuter till. Blanda löken med spenaten. Tillsätt persilja, dill, muskot, salt och peppar. Blanda ner mjukost och keso.
Pensla en pajform, cirka 23 centimeter i diameter med olja. Lägg 4 filodegsark i formen, pensla eventuellt med lite olivolja mellan varje. Låt degen gå upp över formkanten.
Bred ut spenatfyllningen i formen. Lägg på resten av filodegsarken och pensla lätt mellan varje.
Skär genom degen till portionsbitar (det går då lättare att portionera sedan pajen är gräddad). Pensla översidan av degen med vatten.
Grädda i ugnen tills degen har fin färg och har blivit frasig, cirka 30 minuter. Låt gärna pajen vila några minuter innan den skärs upp i portionsbitar.

Inskickat av: Britta, Bjästa

Vegetariskt

Spenat Gul lök (hackad) Olja Salladslök (finhackad) Persilja (finhackad) Dill (finklippt) Muskot Mjukost Keso Filodeg Salt Nymald svartpeppar


Zavijača med applen/ost (Serbisk pita)

Det här är ett recept på bästa pitan med äpple eller ost jag smakat, och det är ett antal eftersom min släkt är från Serbien. Det här receptet tillägnar jag Ksenija som kommer från en serbisk by i Kroatien. Det är anpassat till produkter tillgängliga i svenska butiker. Läs recept

linssoppa

Enkelt, går snabbt och GOTT! Läs recept

Italiensk kyckling gratäng med tryffel och parmesan

Härliga italienska smaker i mycket smakrik kombination. Detta var ett experiment i mitt kök som visade sig vara en riktigt hit på tallriken. Läs recept

Kasper's avokadomacka!

ja det är då inget för den som räknar kalorier och sånt... utan för den som vill ha en fet macka men ändå är "nyttig" med avokado! nåt sånt... Läs recept

Thai/svensk pastasås

En super god pastasås med lite sting av thailänsk mat. Lagomstarkt. Läs recept