Lussekatter

Antal portioner: 32

Tillagningstid: 2 timmar

Ingredienser:

  • 5 dl Mjölk
  • 16 dl Vetemjöl
  • 250 g Kesella
  • 50 g Jäst
  • 1 tsk Salt
  • 2 dl Socker
  • 150 g Smör
  • 1g (2 påsar) Saffran
  • 1 dl Russin
  • 1 Ägg

Beskrivning:
Jättegoda och saftiga lussekatter.

Tillagning:
Smält smöret tillsammans med mjölken till 37 grader. Smula ner jästen och rör om till den löst sig helt.
Blanda i kesella, salt, socker och saffran.
Rör i mjölet (ta lite i taget) tills du fått en smidig deg.

Låt degen jäsa under en bakduk i 60 minuter.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda till den lite.
Dela den i 32 lika stora bitar. Rulla varje bit till en ca 2cm tjock orm. Snurra den i ändarna så den får den klassiska lussekatts formen.

Lägg lussekatterna på bakplåtspapper eller en smord bakplåt. Tryck i 2 russin / lussekatt.

Låt jäsa 45minuter till dubbelstorlek.

Vispa upp ägget tillsammans med 1 msk mjölk och pensla innan du gräddar mitt i ungen i 225 grader ca 8-9 minuter tills de blivit gyllenbruna.

Inskickat av: Calle, Stockholm

Bröd

Mjölk Vetemjöl Kesella Jäst Salt Socker Smör Saffran Russin Ägg


Zavijača med applen/ost (Serbisk pita)

Det här är ett recept på bästa pitan med äpple eller ost jag smakat, och det är ett antal eftersom min släkt är från Serbien. Det här receptet tillägnar jag Ksenija som kommer från en serbisk by i Kroatien. Det är anpassat till produkter tillgängliga i svenska butiker. Läs recept

linssoppa

Enkelt, går snabbt och GOTT! Läs recept

Italiensk kyckling gratäng med tryffel och parmesan

Härliga italienska smaker i mycket smakrik kombination. Detta var ett experiment i mitt kök som visade sig vara en riktigt hit på tallriken. Läs recept

Kasper's avokadomacka!

ja det är då inget för den som räknar kalorier och sånt... utan för den som vill ha en fet macka men ändå är "nyttig" med avokado! nåt sånt... Läs recept

Thai/svensk pastasås

En super god pastasås med lite sting av thailänsk mat. Lagomstarkt. Läs recept