Paj med renköttsfyllning
Antal portioner: 10
Tillagningstid: 1 1/2 timme
Ingredienser:
- 1 kg Renrygg
- 2 1/2 liter Vatten
- 1 äpple
- 1 Purjolök
- 1 1/2 msk Salt
- 10 Vitpepparkorn
- 10 Kryddpepparkorn
- 50 gram Margarin
- 1 dl Vetemjöl
- 5 dl Renbuljong
- 1 Gul lök
- 2 små burkar Murklor
- 2 tsk Messmör
- 2 tsk Tomatketchup
- 1-2 tsk Salt
- 1/2 tsk Vitpeppar
- 200 gram Margarin
- 4 dl Vetemjöl
- 4 msk Vatten
- 1/2 tsk Salt
- 5 Ägg
- 5 dl Mjölk
- lite Salt
- 2 dl Riven ost
- Finskuret Renkött
Beskrivning:
Kokt renkött av rygg kokas och läggs i en god stuvning som sedan fylls i ett pajdegsskal. Riven ost ovanpå ger vacker färg och god smak. Denna rätt tar lite tid att göra men oj så god!
Tillagning:
Koka renköttet i vatten med äpple, purjolök, salt och pepparkorn tills det känns mört. Lossa köttet från benen och skär det i mycket små bitar.
Fräs margarin och mjöl, späd med buljong till en stuvning. Koka upp den tillsammans med det finskurna köttet.
Bryn den tunt skivade löken och den finhackade svampen lätt. Rör ner lök och svamp tillsammans med messmör och ketchup i köttstuvningen. Smaksätt.
Gör en pajdeg, låt den vila en stund och klä sedan botten och sidor på två rätt vida och höga ugnssäkra formar med degen. Sätt en ring av folie på insidan av degkanten. Halvgrädda pajen i 200 graders ugnsvärme och ta sedan bort folien. Fördela köttstuvningen i de båda formarna. Vispa ihop äggstanningen och fördela den i formarna.
Gräda i 200 graders ugnsvärme igen i cirka 30-40 minuter. Strö riven ost över pajerna strax innan de är helt klara, sätt åter in dem i ugnen och låt osten smälta.
Servera pajerna rykande varma.
Inskickat av: Hildur, Ånge
Renrygg Vatten äpple Purjolök Salt Vitpepparkorn Kryddpepparkorn Margarin Vetemjöl Renbuljong Gul lök Murklor Messmör Tomatketchup Salt Vitpeppar Margarin Vetemjöl Vatten Salt Ägg Mjölk Salt Riven ost Renkött
Zavijača med applen/ost (Serbisk pita)
Det här är ett recept på bästa pitan med äpple eller ost jag smakat, och det är ett antal eftersom min släkt är från Serbien. Det här receptet tillägnar jag Ksenija som kommer från en serbisk by i Kroatien. Det är anpassat till produkter tillgängliga i svenska butiker. Läs recept
linssoppa
Enkelt, går snabbt och GOTT! Läs recept
Italiensk kyckling gratäng med tryffel och parmesan
Härliga italienska smaker i mycket smakrik kombination. Detta var ett experiment i mitt kök som visade sig vara en riktigt hit på tallriken. Läs recept
Kasper's avokadomacka!
ja det är då inget för den som räknar kalorier och sånt... utan för den som vill ha en fet macka men ändå är "nyttig" med avokado! nåt sånt... Läs recept
Thai/svensk pastasås
En super god pastasås med lite sting av thailänsk mat. Lagomstarkt. Läs recept